Святині, дорогі серцю: ікона «Несподівана радість»

Серед християнських ікон є маловідомі, є широко популярні. А крім того, і такі, слава про які переходить від покоління до покоління, з віку у вік. В основному, це чудотворні образу Спасителя і Діви Марії - Божої Матері-заступниці.

Історія образу

ікона «Несподівана радість»Ікона «Несподівана радість» має зовсім дивовижну історію. Почалася вона з того, що жив-був якийсь страшний грішник. Великі були його лиходійства, але ні краплі каяття в серці. Більше того, перед кожним злочином грішник молився Богоматері, щоб вона благословила його справи. І ось одного разу, помолившись, людина зауважив, що у Христа на іконі кровоточать рани. У жаху великому возопил грішник, а Матір відповіла йому, що винні люди, він сам, адже зневажають Христа, змушують страждати Його і після подвигу на хресті. Тоді, розкаявшись, почав благати злочинець про прощення, Божа Мати заступилася теж, але був непохитний Господь. І от коли грішник зовсім вже втратив надію, змилостивився Син Божий. Радість, легкість, ні з чим не порівнянні, відчув недавній богохульник. Перестав грішити, став життя вести чесну, праведне. А в пам`ять про велике чудо переродження і була написана настільки знаменна ікона «Несподівана радість». Дата створення - приблизно 18-е століття. Джерело - духовні історії та притчі Дмитра Ростовського, російського святителя.



Значення символу



ікона Божої Матері «Несподівана радість»Давайте вдумаємось в назву образу. Що значить ікона «Несподівана радість», чому «ненавмисна»? Чаять - т. Е. Чекати, чекати, сподіватися. Частка «не» надає слову негативний відтінок. Тобто перестати «чаять», зневіритися, впасти в скорботу, смуток, безвір`я. Але зі словом «радість» позитивний сенс словосполучення повертається. Тому ікона «Несподівана радість» означає раптове, несподіване, а від того ще більш цінне прощення, порятунок, заступництво, допомогу. Так, звичайно, ми щасливі, коли виправдовуються очікування, коли в житті настає світла смуга. Але ще більше вдячні ми, якщо відбувається це раптово, немов нізвідки, як справжнісіньке диво. А хіба не дивно, що не прекрасно милосердя Боже? Про могутність Всевишнього і нагадує нам ікона Божої Матері «Несподівана радість».

Коли звертатися до образу

ікона «Несподівана радість» фотоОбраз уособлює собою невичерпну надію народу на заступництво вищих сил. На те, що Богородиця почує, побачить, перейметься розумінням, співчуттям і не залишить в біді, нужді, горе. Ікона «Несподівана радість», фото якої ви бачите, традиційно зображується у двох варіантах: на одній Христос на руках у Матері слухає грішникові, що стоїть на колінах, а нижче йде напис - початок сей благословенній історії. На іншій Немовля зображений з кривавими ранами, які відкрилися як знак невтішної печалі перед злочинами людськими. Перед чином моляться всі, у кого Господь - остання інстанція, кому, окрім як до Бога і Святої Діви, нікуди більше йти. І не до кого! На свої стогони і йдуть з потаємних глибин найпотаємніші слова віруючі і стражденні отримують відповідь - ненавмисну радість! Позбавлення від журби, благодать прощення, благополучне вирішення справ. Особливо ж допомагає образ в лікуванні недуг - як фізичних, тілесних, так і душевних.

Господь заспокоїть вас!




» » Святині, дорогі серцю: ікона «Несподівана радість»