Політеїзм - це реальність чи пережиток минулого?

Однією з найстаріших форм відношення до дійсності є релігійна свідомість. Воно завжди відповідало нагальним потребам людського духу. Будь-яка потреба, в тому числі і духовна, вимагає задоволення.

Типи уявлень про богів

Існують декілька типів людських уявлень про богів:

  • політеїзм - це віра в многобожіе;
  • пантеїзм - віра в єдиного Бога, ототожненого з природою і світом в цілому;
  • деїзм - віра в Бога-творця, існуючого за межами людської історії;
  • монотеїзм (теїзм) - віра в єдиного Бога як вищу силу особистого і морального, Творця, який несе відповідальність за своє творіння.

Визначення політеїзму

Політеїзм є релігійним вченням, заснованим на вірі в декількох богів. Саме слово має грецьке походження і дослівно перекладається як багатобожжя. Політеїстами вірять, що існує безліч богів, кожен з яких має свій характер, свої звички і пристрасті. У кожного бога (богині) своя сфера впливу. Боги можуть вступати у відносини один з одним.

Передумови виникнення політеїзму

Жодне явище в суспільстві не виникає саме по собі. Для виникнення багатобожжя також були свої передумови:

  1. Різноманітні явища природи і життя народів. Людям було властиво ототожнювати різні природні явища з окремими божествами. Вони вважали, що цілим світом не може керувати один-єдиний Бог.політеїзм це
  2. Ідея повторного божественного перевтілення. Ця ідея властива раннього індуїзму. І якщо вважати її правильною, то обожнювання кожного з наступних втілень призводить до існування безлічі богів.
  3. Ієрархія суспільного ладу. Людству здавалося, що якщо в суспільстві чітко простежується ієрархія, організація, структура (сім`я, плем`я, держава), то і в потойбічному світі має існувати багато богів, кожен з яких займає своє місце в божественному пантеоні і має певні обов`язки.

Багатобожжя в міфах античних культур

Щоб зрозуміти, що таке політеїзм, досить звернутися до міфів Стародавньої Греції. Так, наприклад, Посейдон був богом моря і всієї водної стихії, богинею землі була Гея, а богом війни і руйнувань - Арес. Главою давньогрецького божественного пантеону був Зевс - наймогутніший з усіх. Прихильники багатобожжя можуть поклонятися різним богам по-різному, вони можуть вшановувати якогось певного, обраного бога. Примітно те, що політеїзм при поклонінні своїм племінним богам не виключає можливості визнання божественних істот інших народів.



що таке політеїзм

Визначити, що таке політеїзм, можна і по міфами Стародавнього Риму. Примітно те, що стародавні римляни, як і стародавні греки, поклонялися богам, який відповідав за ті ж самі природні явища. Відрізнялися лише імена богів, їх види і пристрасті. У старослов`янської релігії також спостерігається поклоніння різним богам, яких ототожнювали із сонцем, місяцем, громом.

Багатобожжя як відправна точка наступних релігій

Більшість вчених вважають, що політеїзм - це найдавніша форма релігійних вірувань людей, що є типовою для епохи бронзового і залізного віку і аж до нового часу. Цей тип релігії був характерний для античності, що яскраво проявилося в давньогрецькому і давньоримському многобожии. Віра в багатьох богів існувала і у слов`янських і германських племен.



визначення політеїзму

Політеїзм поступово занепав, проте його принципи можна спостерігати і в сучасних релігіях, таких як буддизм, синтоїзм, індуїзм та інші. До того ж в останні роки в Європі спостерігається зростання кількості прихильників новоязичества, також заснованого на вірі в багатьох богів. На зміну древньому політеїзму прийшли нові типи релігійних вірувань, такі як пантеїзм, атеїзм і монотеїзм.

Що таке монотеїзм?

монотеїзм і політеїзм

Монотеїзм - це релігійне вчення про один-єдиного Бога або божество. У перекладі з грецької слово «монотеїзм» буквально означає «єдинобожжя». До релігій, заснованим на вірі в одного Бога, можна віднести християнство, іслам, іудаїзм. Найдавнішою релігією, заснованої на принципах монотеїзму, яка дійшла до наших днів, є зороастризм.

Хоч і існує думка, що єдинобожжя було найпершою релігією на Землі, яка з часом спотворилася і перейшла в багатобожжя, історичні свідчення та археологічні знахідки свідчать про протилежне. Найбільш ранній сучасної релігією цього напрямку є іудаїзм, який спочатку носив характер багатобожжя, але в VII столітті до нашої ери перейшов на новий рівень.

Єдинобожжя спершу виникло як культ переваги одного будь-якого божества над іншими. І лише потім з`явилася тенденція приймати різні божества за різні іпостасі одного Бога, і вже після цього виникла релігія, яка заснована на вірі в одного-єдиного Бога.

Монотеїзм і політеїзм: вічне протистояння

Політеїзм протистоїть монотеїзму - віри в єдиного Бога. Він також противник атеїзму, який заперечує існування будь-яких богів і божеств. Досі походження і взаємозв`язок багатобожжя і монотеїзму є предметом суперечок, як серед антропологів, так і серед істориків релігій. Тим не менше, більшість вчених і дослідників все ж схиляються до того, що спочатку виник політеїзм, який потім переріс у єдинобожжя. У Біблії ж політеїзм - це зрада єдиному Богові, і ототожнюється він з язичництвом.

Було б помилкою вважати, що багатобожжя в наші дні повністю переродилося. Звичайно, сучасних політеїстами не так багато, і їх вірування придбали не настільки яскраву форму, як у давнину, проте політеїзм - це той тип релігії, який ніколи не вичерпає себе і завжди буде знаходити своїх прихильників.




» » Політеїзм - це реальність чи пережиток минулого?