Чи не створи собі кумира. Заповідь "не сотвори собі кумира"

Одна з головних заповідей православ`я свідчить: «Не сотвори собі кумира», - тобто ідола, якого шанують, немов Господа. Це відноситься не тільки до давнім язичницьким релігіям, а й до світогляду сучасної людини. Як часто ми чуємо висловлювання людей про те, що вони без розуму від якогось виконавця пісень або стилю одягу. А в цієї заповіді Всевишній якраз попереджає всіх від втрати розуму, яке є наслідком обожнювання земного і матеріального.Не сотвори собі кумира

Що є ідол

У давнину кумирами вважалися небесні світила, тварини і рослини, тобто все те, що оточувало язичника. Наділяючи природу надздібностями, люди молилися богам сонця, вітру, грому і т.д. Також вони створювали дерев`яних ідолів, яким приносили жертву. Зараз кумирами для мільйонів людей стали популярні співаки та виконавці танців, талановиті актори і красиві моделі. Спотворене свідомість людей все більше звертає свій погляд на тимчасове і земне, забуваючи про вічне і небесному. Багатьом складно встояти перед спокусою, про який попереджає Біблія - «Не сотвори собі кумира».

Але не тільки знаменитості можуть стати такими для людей. Замість грубого ідолопоклонства йому на зміну прийшла більш тонка форма «обожнювання» - служіння людським пристрастям. До них відноситься обжерливість - смакота, прийняття їжі без міри, бажання ласощів. Цей гріх є перший серед усіх пристрастей. Як часто люди дозволяють собі багато зайвого, вибираючи ту їжу, що повкуснее, а не те, що корисно організму. А як багато зараз хвороб, що з`являються внаслідок порушення харчування: анорексія, булімія, панкреатит та інші. Все це прямим чином пов`язано з постійним бажанням вгамовувати свій ненаситний шлунок, забуваючи про Вічне і Духовному. заповідь не сотвори собі кумираТому заповідь "Не сотвори собі кумира " також відноситься і до даного гріху обжерливості.

Якщо заради грошей готовий на все ...

не сотвори собі кумира значенняЗажерливість - це бажання мати незліченні багатства і готовність використовувати будь-які цілі для його отримання. Ще апостол Павло говорив, що даний гріх є ідолопоклонство. Людина служить своєму багатству як ідолу, якого він дуже боїться втратити. Зажерливість є більш тяжкий гріх, ніж обжерливість, так як заради наживи людина може вчинити інші страшніші і непотрібні справи: злодійство, вбивство, насильство. Саме тому бажання сріблолюбства слід на корені винищувати в своїй душі, адже гроші як такі не повинні бути самоціллю. Фінанси - це засіб одержання необхідних продуктів харчування, одягу та задоволення інших розумних потреб і потреб.

Ярмарок марнославства



Людина, що страждає гординею і великим зарозумілістю, порушує заповідь "Не сотвори собі кумира", адже свої достоїнства - розум і красу - він ставить вище за все, в тому числі і волі Господа. Такі люди сміються над чужою думкою і зовнішністю, вважають інших негідними. Позбутися від подібного гріха дуже складно, адже люди, які від нього страждають, навіть не помічають його присутності. Така пристрасть лікується тільки через послух і праця. І якщо сама людина не бажає видужати від даної напасті, Господь, любя кожного з нас, незважаючи на всі наші пороки, посилає йому напасті, позбавляючи грошей, краси і слави. Ці випробування, немов укол або гірка пігулка, призначені для відновлення душі і цнотливості зверхника. Біблія не сотвори собі кумираАдже, не маючи засобів до існування, доводиться звертатися до людей за допомогою, а серйозно захворівши, людина шукає розради в інших, упокорюючи свою гординю.

Чому люди поклоняються ідолам

Вважається, що поява кумира в житті людини пов`язано з тим, що він не відає істинного Всевишнього. Пізнати його можливо через Святе Письмо, перебування на літургіях, сповідь, домашню молитву. Тільки так душа людини може наповнитися Господом і Святим Духом. Якщо ж перестати звертатися до Бога, то утворилася порожнеча швидко заповниться чимось іншим: роботою, знайомствами, дачею, хобі, що теж може стати ідолом.

«Не сотвори собі кумира», - закликає Господь. Але в давнину багато, бажаючи жити за своїми правилами, відкинули волю Всевишнього і придумали для себе інших покровителів, які їм були зручні. Наприклад, бог війни був покровителем насильства і вбивства - чим не роздолля для тих, хто промишляє цим щодня? Розпусники і перелюбники вигадали богів любові, які, розпалюючи чуттєві пристрасті, заохочували тваринні інстинкти. Заповідь "Не сотвори собі кумира", значення якої не можна переоцінити, спрямована на очищення і відновлення душі людини.

Як ставитися до святих образів і мощам



Атеїсти і протестанти дорікають православних віруючих за поклоніння іконам, адже, на їхню думку, вони порушують заповідь «Не сотвори собі кумира». Насправді через образи Христа і святих ми звертаємося за допомогою до небесних жителям. Адже молитися завжди легше, коли бачиш ікону, ніж порожню стіну.не сотвори собі кумира вірш

Ікони як спосіб спілкування з Богом

Ще в старозавітні часи Господь повелів пророкові Мойсею встановити 2 ангелів на кришці Ковчега Завіту. Тоді Всевишній сказав, що він завжди буде незримо перебуватиме серед херувимів. У той період ще не було ікон, так як Господь ще не з`являвся на Землю, і люди не могли побачити його.

Перший образ з`явився завдяки благодаті Божої. Це був Спас Нерукотворний, який Ісус Христос дарував болящому проказою князю Авгарю. Помолившись перед цим образом, він зміг зцілитися. Сама ікона являла собою полотно, якій Ісус витерла обличчя, перш вмиваючись. Після цього Христос передав цей рушник слузі князя. Проявився образ на полотні тоді, коли його побачив Авгар. Саме тому ікона отримала подібну назву - адже людської участі в її створенні не було.

Потім апостол Лука створив святий образ Божої Матері на дерев`яній дошці, колись служила обіднім столом для Ісуса Христа і Діви Марії. Протягом багатьох століть Господь наділяв образи силою чудотворіння, яка проявлялася в мироточення ікон.

Коли людина прикладається до мощів, він отримує Божу Благодать. Тому православний поклонялися не останкам святих, а просто стає ближче до Господа, тим самим не порушуючи другу заповідь «Не сотвори собі кумира».

Ісус Христос прийшов на землю, щоб спокутувати людські гріхи через нестерпні страждання. Тим самим Господь показав, що немає у людей інших Богів, крім Нього. Адже тільки Всевишній завжди нас прощає і наставляє. Тому "Не сотвори собі кумира" - вірш, який є одним з ключових серед рядків Старого Завіту.




» » Чи не створи собі кумира. Заповідь "не сотвори собі кумира"