Один - бог вікінгів і його компанія

Кожен народ має свою культуру, релігію, світогляд. До тих пір, поки християнство на заході Герасимчука панівною релігією, країни поклонялися силам природи і різним істотам. Особливий інтерес представляють собою боги древніх вікінгів, народу, який вселяв жах у населення всіх прибережних міст. Адже вони довше сповідували язичництво, ніж мешканці інших європейських держав.один бог вікінгів

Особлива система світобудови

Боги вікінгів, список яких є дуже значним, ведуть своє походження від бога Хеймдаля. У нього було три сини, які дали життя трьом соціальним групам: рабам (нащадки Треля), воїнам (нащадки Ярла) і хліборобам (нащадки Карла). Відважні нормани, або варяги, як називали їх на Русі, вважали своїм прабатьком саме Ярла, його сина Кона (конунга). Тому ратну справу вважали благородним, таким, яким їм призначено займатися. Скандинави вірили, що боги мешкали в казковому місці - Мітгард, яке було оточене Утгард. У цій частині Всесвіту жили різні чудовиська, карлики і велетні. З цими силами зла боги вели постійну боротьбу. У певний час повинна початися найбільша битва, в якій загинуть усі. Але потім світ знову відродиться і стане чистішим, справжнім раєм.боги вікінгів список

Боги підкорювачів морів

Як і годиться язичництва, кожен бог мав свої функції і сферу, за яку відповідав. Виглядали вони як звичайні люди, тільки мали надздібності. Трохи нижче богів в ієрархії вікінгів стояли валькірії - войовничі діви, які нагороджували воїна або перемогою за велінням богів, або доблесної смертю на полі брані. Поклонялися також норнам, які пряли нитку долі людини і визначали, якою буде його життя.



Самі боги, згідно з «Молодшій Едді», поділялися на дві сім`ї: вани - покровителі землеробства і родючості, і аси - домінуюча група, на зразок олімпійців у стародавній Елладі. Раніше вони ворогували, але потім уклали мир. Ось імена богів вікінгів (головних):верховний бог вікінгів

  • Один - верховне божество з крутим норовом, неприборканий і непередбачуваний, але дуже мудрий, його ім`я практично ніде не згадувалося, його не писали рунамі;
  • Тор - бог грому і молній;
  • Фрейр - бог плодородія;
  • Бальдр;
  • Локі;
  • Хёд;
  • Валі;
  • Хеймдалль;
  • Улль;
  • Брагі;
  • Ньёрд;
  • Тюр;
  • Відар;
  • Фригг - дружина одина;
  • Ідунн - богиня молодості, хранителька молодильні яблук з чистого золота;
  • Фрейя - богиня любові;
  • Сів - дружина Тора.імена богів вікінгів

Один - бог вікінгів

Це головний бог, який вважався найсильнішим і могутнім. У нього був тільки одне око. За переказами, верховний бог вікінгів пожертвував інше око, щоб випити з джерела мудрості. Родник, розташований у світового древа Иггдрасиль, охороняв велетень Мімір, який і зажадав у Одіна плату. Самого велетня пізніше вбили, але його голова і далі допомагала доброю порадою.



Бог сидів на восьминогом коні Слейпнірі і тримав у руці спис. Служили Одину два ворона, які приносили йому вести з усього світу. Будинком його була Валгалла, куди валькірії приводили душі померлих воїнів (це була велика честь і межа мрій вікінга). У цьому місці душі воїнів тренувалися і розважалися, чекаючи великої битви зі злом.боги древніх вікінгів

Тор-громовержець

Дуже шанованим був Один. Бог вікінгів Тор - другий за значимістю. Він доводився сином Одину і наказував погодою і урожаєм, дощами і бурями, громом і блискавками. Якщо стихія сильно вирувала, то жерці звеліли приносити жертву Тору. Характер у нього був ідеальним: він до всього ставився з розумінням, був спокійним і надійним. Але в той же час він володів великою фізичною силою, за допомогою якої боровся зі злом (тобто з велетнями, Мандгардскім Змієм). Тор носив величезний молот і їздив на возі, запряженому козлами. Саме підвіску у вигляді зброї цього бога носили на шиї як оберіг (як натільний хрестик). Ім`я бога згадується на рунічних каменях, у багатьох сагах, в його честь названо багато географічні об`єкти.

Фрейр, що дарує радість

Світом правил Один. Бог вікінгів Фрейр також був дуже шанований, оскільки вважалося, що він дарує людям радість і мир. У його статуї з величезним пенісом приносили жертви під час весільних урочистостей. Також він вважався прабатьком Інглінгов, королівського роду. На жаль, знаменита статуя була зруйнована єпископом Егіна під час християнізації Північної Європи. Але до нас дійшла невелика фігурка бога, виконана з бронзи. Сестрою бога була Фрейя.

Підступний Локі

Це суперечливий бог, хитрий і підступний. Його дітьми були вовк Фенрир і змій Мидгард. Локі був підбурювачем, нацьковував один на одного богів і людей, будував підступи, обманював, тому був певним уособленням зла. Однак його цінували за гострий розум, неймовірну красу і вміння змінювати свою зовнішність. А ще боги часто зверталися до нього, якщо потрібно було знайти вихід у складній ситуації.один бог вікінгів

Поклоніння великим богам

Скандинави - особливий народ, який мешкав в складних природних умовах. Вони не будували собі постійних будинків, не вели осіле життя. Можливо, тому не залишили храмів чи інших культових споруд. Однак Один (бог вікінгів), Тор, Фрейя та інші божества мали місця поклоніння. Це були святилища на відкритому повітрі, оточені кам`яними насипами і рідкісними похованнями. Найголовнішим релігійним центром норманів була Уппсала, де знаходилося позолочене капище. Навколо нього розташувалася священний гай, в якій на деревах розвішували жертви богам - тіла людей і тварин. Хроніст Адам Бременський у своїй праці (близько 1075) описує цей храм. За його словами, тут стояли три гігантські статуї. Одна з них зображала Фрейра, інша - Одіна, третя - Тора. Регулярно, кожні дев`ять років, в Уппсале збиралися люди, щоб вклонитися богам, згадати померлих предків, яких шанували не менше, аніж богів.




» » Один - бог вікінгів і його компанія