Молитва за угодою. Православні молитви

Вивчаючи Євангеліє, можна помітити, що Ісуса Христа на землі постійно оточували люди, які потребують Його підтримки і допомоги. Нескінченну низку страждань бачив Господь: сліпі, кульгаві, біснуваті, прокажені, які страждають іншими таємними і явними недугами, просили Його про порятунок. Ісус нікому не відмовляв у допомозі. Завдяки численним чудесам кожен зміг переконається, що Він - посланий Богом Месія, покликаний врятувати людство. Христос зціляв людські душі, а на це здатна тільки любов Бога.

молитва за угодою

Молитва за угодою

У Євангелії від Матвія можна прочитати такі рядки: «... кажу вам, що якщо двоє з вас на землі погодяться просити про всяку річ, то коли вони будуть просити, буде їм від Отця Мого Небесного, бо де двоє або троє зібрані в моє ім`я, там Я серед них ». Ці слова вимовив Спаситель, звертаючись до всіх людей. Костянтин Ровінський, священик ХХ століття, трактує ці рядки як пряма вказівка віруючим, яких спіткало нещастя, старанно молитися Богу спільно з іншими. Протоієрей вважає, що молитва за угодою особливо актуальна в наші дні, коли віра багатьох людей потребує зміцнення, а можливість від душі помолитися за когось дозволяє кожному проявити безкорисливу любов і співчуття до ближнього.

Чудо в Свято-Аврааміевском храмі

В кінці 90-х років парафія св. мученика Авраамия Болгарського був у жалюгідному стані. Храм знаходився на межі розорення, нічим було оплачувати навіть комунальні рахунки. Тоді у Володимира Головіна - настоятеля - з`явилася ідея зробити загальноцерковну молитву більш ефективною. По п`ятницях у храмі стали здійснювати Літургію (раніше в цей день тижня Богослужіння не проводилося). Парафіяни могли причаститися, сповідатися, помолитися саме про потреби церкви. Після Літургії віруючі спільно читали акафіст покровителю парафії - Оврамію Болгарському, сподіваючись на його допомогу і підтримку. Через деякий час в храмі стали відбуватися дива. Почалося нерукотворне самообмиваніе ікон, з`явилося мироточення і пахощі любі від них, після чого Свято-Аврааміевскій прихід стали активно відвідувати паломники. Молитва за угодою Володимира Головіна набула великої популярності, а соборне богослужіння зробилося особливим справою храму.

православні молитви

Читання акафістів

З 2004 року в Свято-Аврааміевском храмі стали читати акафісти, які являють собою одну з форм молитви за угодою. Кожне богослужіння відбувається в певний день і годину, його мета обумовлена заздалегідь. Людина, яка вирішила регулярно читати молитву за угодою, записується на неї і знає, що де б він її ні вимовляв, разом з ним про те ж будуть одночасно просити інші віруючі. А найважливіше - в той же самий час про всі них будуть здійснювати богослужіння в церкві. По всьому світу вже приблизно 300000 чоловік моляться разом зі Свято-Аврааміевскім храмом. Володимир Головін стверджує, що молитва за угодою - це євангельська, вікова, особлива форма церковного богослужіння, заповідана Господом, щоб кожна людина могла поділитися з Ним своїми проблемами.

Прохання про незначне

Коротенька молитва за угодою включає в себе конкретну нагальну проблему кожного. Прохання про хліб насущний начебто сама по собі незначна, але без їжі людина не зможе жити, творити добро. Тому ми просимо про конкретну справу заради більш суттєвих речей. Серафим Саровський стверджував, що головною метою життя кожного віруючого є наживання Святого Духа, а яким чином він буде досягати чесноти, залежить від самої людини, її переваг і здібностей.

У багатьох виникає питання про те, чи можна турбувати Бога по дрібницях. Скажімо, захотів людина телевізор c DVD або новий велосипед, невже він може звернутися з проханням до Нього по настільки незначного приводу? Молитва за угодою може включати в себе і такі моменти. Більше того, про кожну дрібницю необхідно молитися, так як Бог настільки великий, що для нього в житті віруючого немає дрібниць. Іоанн Златоуст навіть вітав часті молитви, які огороджують життя будь-якої людини від гріхів і спокус, облагороджують прості життєві справи благочестивими думками.

молитва за угодою текст

Деякі дрібниці мають абсолютне значення

Преподобний Амвросій Оптинський розповідав цікавий випадок зі свого життя. Одного разу він розмовляв з парафіянами про духовне життя. У самий розпал бесіди він раптом переключив свою увагу на стару селянку. У жінки були зовсім інші нагальні проблеми, вона розповіла про те, як правильно годувати індичок. Амвросій довго й захоплено розмовляв з нею на цю тему, а потім його звинуватили в тому, що він відволікся від бесіди про Бога заради дрібних труднощів неписьменною селянки. Преподобний відповів на це, що для багатьох спілкування на духовні теми є розкішшю, яку вони можуть дозволити собі в будь-який момент, а для літньої жінки її індички - питання життя і смерті.



Отже, молитися про просте, але що має вирішальне значення в житті людини, набагато важливіше, ніж вимовляти голосні слова про те, що може почекати. І не тому, що Господь другорядне, а тому, що Він є любов. Якщо в конкретній проблемі складається все життя людини, то потрібно підтримати його, помолитися разом з ним за цю дрібницю. Адже що таке молитва за угодою? Це коли кілька сердець страждають однієї і тієї ж болем.

молитва за угодою Володимир Головін

Молитва - радість для Всевишнього

Найчастіше людина переступає поріг храму з конкретною метою. Молитва для нього - останній засіб, коли всі інші способи вже випробувані. Але навіть у цьому випадку Бог відчуває радість від того, що людина звернулася до нього з проханням, а значить, відчув потребу в спілкуванні з Ним.

У Євангелії про Матвія розповідається про те, що коли Господь слідував через Єрихон, до нього звернулися два сліпця з проханням зцілити їх. Ісус доторкнувся до очей людей. Вони тут же прозріли й пішли за ним. Таким чином, Христос не тільки повернув людям зір, але і прищепив їм погляд на речі. Вони отримали нові цінності, інше життя. Значить, він зцілив цим людям не тільки тіла, а й душі.

Щастя - в процесі молитви

Православні молитви необхідно вимовляти з щирою любов`ю і вірою у Всевишнього. Якою б не була прохання - про нареченого або нареченої, про недужого, про отримання додаткового заробітку, про прийдешнє подорожі, потрібно молитися так, щоб отримувати радість від кожного слова. «Шукайте найперше Царства Божого, а решта додасться вам», - стверджує Господь. Це означає, що потрібно навчитися бути щасливим у Христі, і тоді неодмінно знайдеться людина, готова розділити з вами цю радість.



Наприклад, один віруючий довгі роки шукає собі наречену. На його думку, один із способів досягнення заповітної мети - молитва за угодою. Як читати таке богослужіння, де знайти потрібні слова? Для цієї людини наречена - це тема для потаємної внутрішньої молитви серця, яку він може розділити тільки з найближчими людьми. Він отримує задоволення від самого процесу досягнення мети. Виходить, що тактична мета його прохання-молитви - супутниця життя, а стратегічна - бути щасливим у своєму єднанні з Богом.

молитва за угодою про Болящий

Коли прохання не виконується

Божий промисел не завжди узгоджується з нашими сподіваннями і надіями. Молитва за угодою, текст якої містить слова «Але обаче НЕ якоже ми хочемо, але як Ти. Хай буде навіки воля Твоя », має на увазі, що не всі бажання прохача можуть бути виконані. Якщо людина отримала просимое, це від Бога, якщо не отримав, то, знову-таки, по розумінню Всевишнього. Треба змиритися і продовжувати свій шлях, сподіваючись на милість Вищих сил.

Ф. М. Достоєвський геніально написав про свій гіркий досвід чотирирічної каторги: «Подумаєш - горе- придивишся - воля Господня». Православні молитви читаються з надією і смиренністю. Кожен віруючий розуміє, що Божа воля не завжди піддається осмисленню. Але Бог завжди дає людині те, що йому дійсно необхідно.

Шлях до гармонії

Якщо уважно прочитати молитву за угодою, то можна помітити, що це слова про гармонію між людиною і Богом, про поєднання Божої волі з нашими бажаннями: «непорушних словеса Твоя, Господи, милосердя Твоє безпрікладно і Людинолюбний несть кінця. Цього заради молимо Тебе: даруй нам, рабам Твоїм (імена), що погодився просити Тебе (прохання), виконання нашого прохання. Але обаче НЕ якоже ми хочемо, але як Ти. Хай буде навіки воля Твоя. Амінь ».

Господь хоче, щоб ми жили в мирі і любили один одного, тому що Його життя в нас - це насамперед любов. Скрізь, де збираються разом в Ім`я Бога, люди дивляться на одні й ті ж речі по-різному, проте в одному напрямку, і молять Всевишнього про допомогу в тому, щоб жити в світі, і про згоду на цьому шляху.

Будь-яка людина має свій досвід благодаті і гріха. Кожен був занепалим, в той час як його ближній стояв, на наступний день ситуація могла бути прямо протилежною. Однак тільки в злагоді і любові, навіть з тими, хто на довіру відповідає зрадою, відбувається таїнство осягнення цього досвіду.

що таке молитва за угодою

Притча про прощення

Після притчі про загублену вівцю та із знанням про те, яким чином шукати відвернувшись від вас людини, вимовляє Христос слова «Де двоє або троє зібрані в Ім`я Моє, там Я серед них», що стали обґрунтуванням молитви за угодою. У цьому контексті Господь вчить нас, близьких до заблукав людині людей, молитися про його порятунок. Він стверджує, що міра вибачення безмежна. «Не кажу тобі до семи, але до сімдесяти разів», - відповідає Христос на питання апостола Петра про те, скільки можна прощати людини. Слова Всевишнього можна зрозуміти так: якщо ти поставиш Мене як перша підстава любові до ближнього, то Я завжди буду поряд з тобою.

Абсолютна любов не терпить ніяких умов, вона просто є і не залежить від зовнішніх обставин. Важко знайти того, хто щиро любить ближнього заради Христа. Однак до цього ідеалу треба прагнути, і кожен крок на цьому шляху - ще одна сходинка, що наближає нас до Бога. Молитва за угодою про Болящий включає в себе щиру скорботу і турботу про близьку нам людину, про його добробут і здоров`я: «Господи Ісусе Христе Сину Божий, Ти бо сказав єси пречистими устами Твоїми: Поправді кажу вам яко аще два від вас радиться на землі про всякій речі її ж аще просити буде има від Мого Отця. Іже на небесах: ідеже бо єста два або тріе зборах акціонерів із в ім`я Моє ту есмь посреде їх. Непріложни словеса Твоя Господи милосердя Твоє безпрікладно і Людинолюбний несть кінця. Цього заради молимо Тебе: даруй нам рабам Твоїм (імена тих, хто молиться) погодився просити Тебе про дарування зцілення і здоров`я болящим рабам твоїм (імена болящих) виконання нашого прохання. Але обаче НЕ якоже ми хочемо але як Ти. Хай буде воля Твоя на віки. Амінь ».

Про Україну

Спільне богослужіння може відбуватися і з особливих глобальним приводів. Зовсім недавно соціальні мережі облетіло повідомлення про те, що у зв`язку з трагічними подіями в сусідній державі кожен день о 22.00 за московським часом виробляється молитва за угодою про Україну. Важкі випробування, що спіткали наших братів по вірі, не можуть залишити байдужим жодного християнина, де б він не знаходився. І тепер у кожного є можливість тричі вимовити слова короткої молитви одночасно з іншими віруючими, попросити у Господа миру і злагоди для всіх жителів України.

молитва за угодою про Україну

Висновок

Через наші маленькі бажання, які ми довіряємо Богу, ми прокладаємо собі дорогу до великого щастя гармонії з собою і навколишнім світом. Свої молитви Церква бере не тільки з Євангелія. Книга - це джерело, в якому кожен знаходить щось підходяще саме йому. У будь-якого віруючого є своя молитва серця, завдяки якій він відчуває любов Господа. У наші дні існують молитви російською мовою. Вони дозволяють кожній людині, яка не має досвіду у зверненні до Бога, зробити перший крок до віри.

Молитва за угодою - це не просто прохання про виконання якихось суєтних бажань. Людина комусь співчуває, молиться разом з ближнім про його турботи, і разом з тим відчуває таку ж любов і жалість до себе. А значить, в глобальному масштабі спільна молитва - це прохання про згоду всіх людей у Христі і кожної окремої людини з Богом, щоб у нашій грішній Всесвіту запанували мир і гармонія.




» » Молитва за угодою. Православні молитви