Притчі Ісуса Христа та їх значення у християнському світі

Притчі Ісуса Христа можна знайти у всіх канонічних писаннях, а також в деяких апокрифічних текстах, проте їх більша частина знаходиться в трьох синоптичних Євангеліях. Вони являють собою важливу частину вчення Христа і утворюють приблизно одну третину із записаних за ним проповідей. Християни надають особливого значення цим притч, оскільки вони є словами Ісуса - вважається, що в них укладено вчення самого Господа.

притчі Ісуса Христа

На перший погляд притчі Ісуса Христа - це прості і запам`ятовуються історії, нерідко подібні - кожна з них несе певне послання. Богослови відзначали, що, незважаючи на уявну простоту, послання ці глибокі і є серцем хрестових проповідей. Християнські автори розглядають їх не в якості простих прикладів, які використовуються, щоб проілюструвати те чи інше положення, але як сокровенні аналогії, що дозволяють побачити духовний світ. Хоча багато притчі Ісуса звертаються до повсякденності: наприклад, у притчі «Про доброго самарянина» говориться про наслідки придорожніх грабежів, а в оповіданні «Про заквасці» жінка пече хліб - всі вони зачіпають такі релігійні теми, як встановлення Царства Божого, важливість молитви і значення любові.



У західній культурі притчі Христа з`явилися прообразом самого поняття «притча», а в сучасному світі навіть серед тих, хто знайомий з Біблією досить поверхово, ці історії залишаються найбільш відомими.

притчі ісуса



У Євангелії від Матвія учні запитують Ісуса, чому той використовує притчі. Ісус відповідає, що учням дано пізнати таємниці Царства Божого, але іншим немає: люди не бачать, не чують і не можуть багато чого зрозуміти. У той час як Марк і Матвій висловлюють припущення, що притчі Ісуса Христа призначалися тільки для «нерозумної натовпу», а докладний пояснення давалося особисто учням, сучасні богослови не згодні з цією точкою зору і вважають, що Ісус використовував притчі як метод загального навчання.

Існує думка, що Ісус будував свої притчі на підставі божественного знання про те, як слід вчити людей. Можна зіткнутися з твердженням, що притчі Ісуса Христа є образами, запозиченими з видимого світу і супроводжуються істиною зі світу духовного. Теолог У. Барклі висловлює аналогічну думку, згідно з якою притча - це земна історія зі священним глуздом. Вона звертається до добре знайомим прикладів, щоб вести людський розум у напрямку до божественним уявленням. Барклі припускав, що притчі Христа мають не просто форму аналогій, але засновані на «внутрішньому схожості між природним і духовним порядком».

притчі христа

З більш ніж 30 притч в мистецтві Середньовіччя в основному представлені лише чотири: «Десять дів», «Багач і Лазар», «Блудний син» і «Добрий самарянин». Ілюстрації до притчі «Про робітників у винограднику» також зустрічаються в роботах художників раннього Середньовіччя. Починаючи з епохи Відродження, число притч, що фігурують у творах мистецтва, поступово збільшується, а улюбленою темою стають різні сцени з історії «Про блудного сина».




» » Притчі Ісуса Христа та їх значення у християнському світі