Чи можна в пост пити пиво? Правила православного поста

Кожному християнинові відомі періоди, звані постами. У старі часи їх дотримувалися всі - і духовенство, і миряни. Не виникало питання про те, що пити в пост. Кожна християнська сім`я знала всі правила утримання (духовного і тілесного). Все, від мала до велика, дотримувалися їх. Сьогодні багато забуто. Роки безбожжя в СРСР не пройшли даром. Але все більше людей повертаються в лоно церкви. Ось тут і потрібна допомога у роз`ясненні багатьох правил. Давайте розберемося в тому, як і навіщо потрібно утримуватися, і відповімо на питання про те, чи можна в пост пити пиво.чи можна в пост пити пиво

Сенс постів

Напевно, кожен уже чув, що утримання від їжі і пиття без духовного очищення, подолання себе не буде завгодно Богові.

Піст - це не дієта. Відмова від продуктів - не головна задача християнина. Питання про те, чи можна в пост пити пиво, безумовно, важливий, але не про це потрібно думати в першу чергу. Утримання від їжі марно без духовного стриманості, без милосердя і спроб виправити свої гріхи. Звичайно, все перераховане потрібно робити постійно, щодня. Пост допомагає тим, що дозволяє духу відновити верховенство над тілом, адже в повсякденному житті відбувається навпаки. І з цим не посперечаєшся.

Сам Ісус Христос, провівши в пустелі сорокаденний піст і перемігши Диявола, "повернувся в силі духу " і цим показав усім зброя, яка допомагає скинути ворога роду людського. Сила його журиться при згадці про поразку в пустелі, тому він і відступає від дотримують за всіма правилами пости.пиво в пост можна

Правила постів

На фізичному рівні стриманість у їжі підрозділяється на п`ять ступенів. Це відмову:

  • від м`яса;
  • від молочного;
  • від риби;
  • від рослинного масла;
  • від будь-якої їжі на якийсь термін.

Остання ступінь прийнятна лише для повністю здорових людей. До речі сказати, для підтримки фізичних сил пити вино або пиво в пост можна, але не завжди. Крім того, подолання себе потрібно тримати таємно від інших. А якщо близькі все ж дізнаються і почнуть переконувати відмовитися від поста, не мучити себе, потрібно бути готовим до цього. Біси так намагаються через доводи і спокуси припинити процес зміцнення духу, як намагався дух темряви це зробити в пустелі з Ісусом.

Що краще: послаблення в пост або відмова від нього?



Люди хворі, але прагнуть до Бога, іноді замінюють стриманість у їжі духовним. Вони намагаються не злитися, не сваритися, проявляти милосердя і т. Д. Але ж і в звичайні дні кожен християнин повинен стежити за собою. А якщо людина не в змозі утриматися, наприклад, від роздратування в повсякденності, то навряд чи це йому вдасться під час посту. Виходить, що підміна фізичного стриманості духовним - це лише самообман.
у великий піст можна пити

Краще, якщо хвора людина або той, у кого є недолік в продуктах, буде хоча б утримуватися від солодощів і ласощів, постити в середу і п`ятницю, найбільш смачні страви залишати на святкові дні.

Помірність - головне в піст?

Не потрібно питати батюшку в церкві про те, чи можна в пост пити пиво, якщо утримуєшся від їжі напоказ. Формального обмеження Господь не сприймає. Адже можна їсти все, що Бог дасть, як робив святий Іоанн Ліствичник, навіть м`ясо, але лише стільки, щоб залишатися живим. Йому це не заважало приймати причастя і стати святим. Ось на цьому прикладі і видно, що помірність в їжі набагато важливіше обмеження у виборі продуктів. Треба їсти стільки, скільки необхідно організму, а не давати волю почуттю хтивості.

Розсудливість в утриманні від їжі



Доводити себе до виснаження - такий же гріх, як і об`їдатися. Тому розсудливість в питанні відмови від якої б то не було їжі не менш важлива, ніж помірність.

Коли йде пост, чи можна пити вино? Апостол Павло пише Тимофію, своєму учневі, щоб той вживав не тільки воду, але і трохи вина через "частих недуг". Таким чином, церква передбачає послаблення в утриманні від їжі для фізично хворих людей.що пити в пост

Але знову ж пост повинен бути таємним. Не можна ходити, всім своїм виглядом показуючи причетність до стриманості. Христос вчить постити не для людей, але для Бога. Тому перебувати у веселому настрої в цей період буде правильніше і приємніше Господу. Але ходіння в гості, перегляд розважальних програм та інше краще відкласти.

Що можна пити в піст?

У дні Великого посту в суботу, неділю та свята дозволяється випивати по дві-три заходи вина, порівнянної з величиною кулака людини (красовулі). Але дозвіл це призначено для людей, ослаблених хворобою.

Сучасний Церковний статут, який прийнятий у православ`ї, походить з Єрусалиму. У цих місцях, крім вина, не знали інших напоїв, виготовлених зі злаків, тому мова йде лише про нього. У північних країнах вино було занадто дорогим. Використовували його там лише для причастя, а за столом подавали пиво.

Ті немочі, через яких і дозволялося вживати сухе вино з винограду (А у свята солодке), були морального порядку (наприклад, звичка до нестриманості), а лише фізичні. Через брак ліків, які потрібні хворому, цей напій був єдиним способом підтримати його сили.

У Великий піст можна пити пиво по суботах, неділях і святах, так як його прирівнюють до вина. Але більш міцні напої вживати заборонено.пост чи можна пити вино

Підводячи підсумок під усім сказаним, можна відзначити, що на питання про те, чи можна в пост пити пиво, їсти цілком розумний і певну відповідь. Пиво чи вино можна пити хворим людям, яким такі напої необхідні для підтримки фізичних сил. Помірність і розумність в пост важливіше, ніж дотримання всіх правил утримання. І духовне обмеження більш значуще, ніж фізичне, але останнє зовсім відкидати не можна.




» » Чи можна в пост пити пиво? Правила православного поста